Kuinka toteuttaa Photo Booth häihin


Photo boothin toteutukseen on paaaljon mahdollisuuksia. Kaikissa sekä hyviä, että huonoja puolia. Tässä listaus erilaisista vaihtoehdoista, kunkin tyylin plussat ja miinukset sekä arvioitu toteutushinta. Psst… Hinta-arvioon emme kuitenkaan ole laskeneet mukaan somisteiden, kuten kehysten, taustaseinämän ja rekvisiitan hintoja, sillä niitä voi hankkia tukuittain tai jättää kokonaan pois.

Photo Booth häissä, kultainen kehys ulkonaUlkoilma Photo Booth häissä    [kuva Tuomas Mäkelä]

Yleistä huomioitavaa valokuvausnurkan järjestämisessä:

  • Jos ihmiset ottavat kuvia itse, on tärkeää mahdollistaa laukaisuajastin tai etälaukaisin.
  • Pohdi myös tarvetta jalustalle, olisiko kamera hyvä asettaa valmiiksi yhteen kohtaan vai onko se pöydällä vapaasti napattavissa omaan käteen?
  • Photo boothin taustaseinämä eli backdrop tai kehys auttavat ihmisiä hahmottamaan millaisella etäisyydellä kamerasta kannattaa seistä.
  • Jos valokuvauspiste tulee ulos, ota huomioon auringon suunta (ei paista kuvattavan selän takaa) sekä tee plan B sadesäälle.
  • Propit tai rekvisiitta voi auttaa vieraita rentoutumaan kuvissa, mutta hassut silmälasit, huulet ja hatut on ehkä nähty jo monta kertaa – pohdi keksisitkö jotain omaperäistä... Anna vieraan kirjoittaa vaikkapa oma tervehdyksensä liitutaululle, jonka hän ottaa mukaan kuvaan. Näin saat samaan kuvaan vieraat ja heidän tervehdyksensä, vieraskirja syntyy siis helposti!
  • Pohdi haluatko photo boothista myös liikkuvaa kuvaa eli että vieraat voivat jättää videotervehdyksiä?

 

Photo boothin toteuttaminen häissäPhoto Booth toteutettu ulos puusta roikkuvan kehyksen ja jalustaan kiinnitetyn digijärjestelmäkameran avulla  [kuva Tuomas Mäkelä]

Digikamera (+ jalusta)

Tässä toteutuksessa tavallinen digitaalinen (järjestelmä)kamera asetetaan joko jollekin alustalle tai pystytetään tripodin eli kolmijalan avulla. Kamera suunnataan osoittamaan kohti valokuvausnurkkausta – oli se sitten sisällä tai ulkona, ja merkitty esimerkiksi jonkin koristeseinämän tai kehyksen avulla. Kameran akku tuskin kestää monta tuntia valmiustilaa ja kuvien jatkuvaa napsimista, mutta ongelman voi ratkaista esimerkiksi kytkemällä kamera tehokkaaseen powerbankiin.

 

Plussat ja miinukset

+ Kameran käyttö ilmaista (jos omistat tai voit lainata kameran)
+ Kameran käyttö yksinkertaista (varsinkin hyvillä ohjeilla)
+ Vieraat voivat ottaa kuvia kameran muistiin niin paljon kuin haluavat
+ Vieraat voivat nauhoittaa myös videokuvaa, esim. vieraskirja, joka koostuu videotervehdyksistä
+ Kuvia voi kehittää jälkikäteen niin paljon kuin haluaa
+ Valokuvien kehittäminen edullista (n. 0,09 € /kuva)
+ Kehitetty kuva laadukas
+ Kuvat voi toimittaa vieraille sähköisesti (esimerkiksi hääsivuston kautta) tai kehittämisen jälkeen paperiversiona
– Kuvat saa käteensä myöhemmin, ei vielä juhlapaikalla
– Kameran akun kesto (kytke kamera verkkovirtaan tai hanki kameraan vara-akku / varavirtalähde)

 

Tarvikkeet & hinnat:

digi(järjestelmä)kamera 0 €  (oletetaan, että teillä tai tutulla on kamera)

varavirtalähde osto ~50 €

(jalusta  osto ~40 €)

100 kpl kuvien kehitys ~9 €

= 59–99 €

 

 

 

Digikamera + kannettava valokuvatulostin

Edellistä kokoonpanoa voi upgreidata kannettavalla valokuvatulostimella. Tällöin vieraat saavat valokuvat hyppysiinsä jo juhlien aikana. Tulostusprosessi vaatii kuitenkin erityistä huomiota... Riippuen mikä kamera ja tulostin teillä on käytössä, voi olla, että tulostaaksesi kameralla otetut kuvat, kamera täytyy kytkeä tulostimeen USB-kaapelin avulla tai siirtämällä kameran muistikortti tulostimeen. Printtaaminen ei myöskään välttämättä ole yksinkertaisimmasta päästä, sillä homma saattaa mennä niin, että kameran pieneltä näytöltä täytyy löytää asetukset ja valita kuvia printattavaksi.

Tässä vaihtoehdossa kuitenkin ehdoton plussa on sen monipuolisuus: kuvat voi tulostaa heti, mutta ne saa myös talteen kameran muistikortille, minkä lisäksi vieraat voivat ottaa omalla kännykällään kuvia ja tulostaa ne printterillä heti. Tämä avaa aivan uuden ulottuvuuden tulostimen käyttöön – jospa se ei olekaan hääpaikalla vain photo boothia varten, vaan myös vaikkapa kuvajahdin eli paparazzi-leikin valokuvien printtaamiseksi!

Esimerkkejä kannettavasta valokuvatulostimesta: HP Sprocket Studio, Canon Selphy CP tai Kodak Printer Dock. Nämä tulostimet ovat pienikokoisia, mutta kuitenkin hieman järeämpiä kuin mobiilitulostimet ja tulostavat perinteisiä, 10 x 15 cm valokuvia.

 

Plussat ja miinukset

+ Kuvat mukaan heti
+ Kameran käyttö ilmaista (jos omistat tai voit lainata kameran)
+ Vieraat voivat ottaa useita kuvia (uusintaotot)
+ Vieraat voivat nauhoittaa myös videokuvaa, esim. vieraskirja, joka koostuu videotervehdyksistä
+ Kuvia voi kehittää jälkikäteen niin paljon kuin haluaa
+ Kuvat voi toimittaa vieraille sähköisesti (esimerkiksi hääsivuston kautta) tai kehittämisen jälkeen paperiversiona
– Kameran akun kesto (kytke verkkovirtaan / varavirtalähteeseen, tai hanki kameraan toinen akku)
– Valokuvatulostimen akun kesto (kytke verkkovirtaan, sillä akkukäytössä tulostimella saa printattua vain n. 10 kpl kuvia ennen kuin virta loppuu ja esimerkiksi HP:n matkatulostimessa ei ole lainkaan akkua.)
– Kameran ja tulostimen liitettävyys
– Tulostamisen monimutkaisuus
– Tulostamisen hitaus (n. 40–90 s /kuva)
– Valokuvatulostimen hinta (uutena n. 100–160 €)
– Mustekasetin + valokuvapaperin hinta  (n. 0,45–1,00 €  /kuva)
– Vieraat voivat tulostaa vain muutamia kuvia juhlapaikalla
(valokuvapaperia tarjotaan usein 1–2 kuvan verran per vieras)
– Musteen & paperin riittävyys (jonkun pitää vaihtaa patruunat)
– Tulostetun kuvan laatu

 

Tarvikkeet & hinnat:

digi(järjestelmä)kamera 0 €  (oletetaan, että teillä tai tutulla on kamera)

varavirtalähde kameraan, osto ~50 €

jalusta, osto ~40 €

kannettava valokuvatulostin, osto 100–160 €

100 kpl tulostettuja kuvia (valokuvapaperi 10 x 15 cm & muste) ~50 €

= 240–300 €

 

Häiden kyltit, Photo Booth[kuva Tuomas Mäkelä]

Puhelin/tabletti + mobiilitulostin

Mobiilitulostin on simppeli tapa tulostaa valokuvat heti. Puhelimeen tai tablettiin on useissa tapauksissa ladattava tulostimen oma applikaatio, mutta kun tämä on kohdillaan, hoituu printtaus todella suoraviivaisesti langattoman yhteyden avulla [tai Polaroid Lab -laitteen kanssa fyysisesti puhelimen ruudulta]. Varmista siis, että langaton yhteys toimii moitteettomasti juhlapaikalla!

Voi toki olla hieman hassua, että photo booth -kuvat otetaan kännykällä tai tabletilla... Mutta sen sijaan, että tabletin tai puhelimen asettaa jalustalle, voi tämäntyylisessä valokuvausnurkassa pääpointti olla se, että vieraat ottavat kuvat omilla puhelimillaan. Huomaa kuitenkin, että jos vieraiden kännykät toimittavat kameran virkaa, kannattaa suosia printteriä, joka ei vaadi applikaatiota valokuvan tulostamista varten (kuten Polaroid Lab).

Esimerkkejä mobiilitulostimista: Canon Zoemini, Canon Selphy Square, Fujifilm Instax Mini Link, Kodak Mini Plus Retro, HP Sprocket, Polaroid Zip -valokuvatulostin. Nämä taskuprintterit ovat todella pienikokoisia ja tulostavat pieniä mustetulostettuja tai ZINK eli Zero-Ink valokuvia.

Polaroid Lab on kuin matkapimiö, sillä se ei printtaa valokuvia, vaan luo kemikaalikehitettyjä polaroid-kuvia kännykän ruudulta – siis fyysisesti linssin avulla, ei langattoman yhteyden kautta.

Canon Zoeminissä käytettävä valokuvapaperi on muuten tarrataustainen – eli jos taustapaperin poistaa, alla on liimapinta ja kuvan voi kiinnittää suoraan vaikkapa vieraskirjaan kuten tarran.

 

Plussat ja miinukset

+ Vieraat voivat ottaa useita kuvia (uusintaotot)
+ Kuvat mukaan heti, nopea tulostus
+ Kuvat jäävät talteen laitteeseen (tosin vain vieraiden omiin puhelimiin, jos ette käytä omaa mobiililaitetta kuvaamiseen)
+ Ei tarvetta erilliselle kameralle
+ Vieraat voivat nauhoittaa myös videokuvaa, esim. vieraskirja, joka koostuu videotervehdyksistä
- Puhelimen / tabletin akun kesto (kytke verkkovirtaan tai varavirtalähteeseen)
- Mahdollisen tulostus-sovelluksen pakollisuus (-> tulostamisen monimutkaisuus)
- Puhelimen / tabletin muistin riittävyys
- Mobiilitulostimen akun kesto (yhdellä latauksella n. 10–100 kuvaa riippuen printteristä, kytke varavirtalähteeseen)
- Mobiilitulostimen hinta (uutena n. 80–160 €)
- Valokuvapaperi kallista (n. 0,60–1,00 € /kuva, Polaroid-filmi n. 1,70–2,50 € /kuva)
- Vieraat voivat tulostaa vain muutamia kuvia juhlapaikalla (valokuvapaperia tarjotaan usein 1–2 kuvan verran per vieras)

 

Tarvikkeet & hinnat:

kännykkä / tabletti 0 €

varavirtalähde kännykkään / tablettiin, osto ~50 €

mobiilivalokuvatulostin, osto 80–160 €

varavirtalähde mobiilitulostimeen, osto ~50 €

100 kpl tulostettuja kuvia (valokuvapaperi 10 x 15 cm & muste) ~50 € 

= 240–300 €

  

Instax Mini 9 -pikakamera tuottaa polaroid-tyylisiä valokuvia[kuva Lisa // Pexels] 

Polaroid-kamera

Polaroid-vieraskirja on huippusuosittu tapa hoitaa sekä vieraiden photo booth -valokuvaus että vieraskirja samalla kertaa. Ja onhan se vieraille hauskaa hommaa ottaa kuvia retrotyylisellä analogisella pikakameralla, ja ihana muisto hääparille, kun päivästä jää käteen nostalgiset polaroid-tyyliset kuvat valkoisilla reunuksilla.

Polaroid-kameran käytössä on kuitenkin muutama tärkeä seikka, jotka pitää huomioida: esimerkiksi häissä suosittu Fujifilm Instax Mini -pikakamera toimii paristoilla, eli varaa ekstraparistoja lähettyville varmuuden vuoksi. Kamera kehittää kuvat kemikaalien avulla, joten valokuvassa on autenttinen fiilis – tämä kuitenkin tarkoittaa, että kuvapaperit eli pikafilmi on melkoisen kallista.

Instant-kameroiden kanssa täytyy huolehtia vieraiden erittäin selkeästä ohjeistuksesta: jos olet varannut filmiä vain esim. 2 kpl per hlö, tee tämä selväksi, ettei valokuvapaperi lopu kesken. Vieraiden täytyy myös todennäköisesti vaihtaa uusi paperi- tai filmikasetti kameraan sisään edellisen loppuessa, joten kuvallinen ohjeistus on tarpeen.

Kompakti pikakamera on helppo napata käteen ja ottaa kuva, joten instant-kameraa ei välttämättä tarvitse asettaa jalustalle. Polaroid-kameran kohdalla kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka: esimerkiksi Instax mini 9:ssä ei ole kaukolaukaisinta tai laukaisuajastinta, eli kuvaa ei voi ottaa itsestään yksin, ellei ota selfietä (selfie-peili kyllä löytyy).

Kannattaa myös miettiä photo boothin setupia, eli tuleeko valokuvausnurkkaukseen taustaseinä tai kehykset? Jos haluat kehykset, joiden taakse vieraat voivat mennä hassuttelemaan, huomaa, että kuviin tulee “kehys kehyksessä” -efekti. Sillä sen lisäksi, että vieraat ovat photo booth -kehyksen sisällä, tulostuvassa polaroid-kuvassa on myös omat, ikoniset valkoiset kehyksensä. 

Esimerkkejä polaroid-kameroista: Fujifilm instax mini, Polaroid OneStep, Polaroid Now. Nämä kamerat ovat pienikokoisia ja kehittävät ns. polaroid-kuvia kemikaalien avulla.

Huomaa: nimenomaisesti Polaroid-merkin filmillä tuntuu olevan ikävä ominaisuus: valoherkkyys. Kun kuva otetaan ja kamera sylkee sen ulos, on kuva todella herkkä valolle ensimmäiset 10+ sekuntia. Ja niinpä sen sijaan, että voisi jäädä ihailemaan kun kuva kehittyy, kannattaa se heti suojata valolta kädellä tai muulla suojalla.

 

Plussat ja miinukset

+ Kuvat mukaan heti, nopea tulostus (kehittyminen saattaa kuitenkin ottaa aikansa: Polaroid-kuvat ovat täysin valmiita 10 minuutissa ja ne täytyy ensimmäisinä hetkinä suojata valolta)
+ Kameran paristot kestävät pitkään (ja ovat helpot vaihtaa tarvittaessa)
+ Kameran käyttö yksinkertaista (mutta filmin vaihto jää usein vieraille ja täytyy ohjeistaa huolellisesti)
+ Ei tarvetta erilliselle tulostimelle
- Kameran hinta (uutena n. 50–140 €)
- Pikafilmin riittävyys (yksi kasetti sisältää yleensä vain 10 kpl kuvapapereita, eli jonkun pitää vaihtaa filmikasetti edellisen loppuessa)
- Pikafilmi kallista (Instax-filmi n. 0,80–1,00 € /kuva ja Polaroid-filmi n. 1,70–2,50 € /kuva)
- Vieraat voivat ottaa vain muutamia kuvia, ei uusintaottoja (pikafilmiä tarjotaan usein 1–2 kuvan verran per vieras)
- Kuvia ei voi kehittää jälkikäteen

 

Tarvikkeet & hinnat:

Instax Mini Film 9 vuokrahinta: 20 €, osto 50 €+  /
Polaroid Now osto ~130 €

100 kpl polaroid-kuvia (Instax Mini Film 5,4 x 8,6 cm) 90 €  /
96 kpl polaroid-kuvia (Polaroid I-type Color pikafilmi 8,8 x 10,7 cm) 172 € 

= 110–302 €

 

 

Polaroid Snap Touch ja muut pikakamerat toimivat häiden photo boothissa kivasti[kuva Rudy and Peter Skitterians // Pixabay]

Pikakamera

Polaroid-kamerat ovat toki alkuperäisiä instant-kameroita, mutta nykyään on olemassa myös pikakameroita, jotka tulostavat tavallisia valokuvia. Tällöin kuvat tupsahtavat minitulostimen tyyliin kameran rungosta. Nämä kamerat eivät siis kehitä kuvia kemikaalien avulla, vaan käyttävät mustetta tai ZINK eli Zero-Ink-tekniikkaa printatakseen kuvat valokuvapaperille. Lopputuloksena ei siis ole samanlaista valkoreunaista läpyskää, kuin Polaroid- tai Instax-kameroilla.

Esimerkkejä pikakameroista: Canon Zoemini -pikakamera, Polaroid Mint, Polaroid Snap Touch, Kodak Mini Shot, Kodak Step Touch. Nämä kamerat ovat pienikokoisia ja tulostavat tavallisia, joskin pienikokoisia valokuvia.

Canon Zoemini -pikakameran kanssa toimiva valokuvapaperi on muuten tarrataustainen eli helppo kiinnittää vieraskirjaan ilman erillistä liimaa tai teippiä.

 

Plussat ja miinukset

+ Kuvat mukaan heti, nopea tulostus
+ Kameran käyttö yksinkertaista (mutta filmin vaihto jää usein vieraille ja täytyy ohjeistaa huolellisesti)
+ Ei tarvetta erilliselle tulostimelle
+ Kuvat jäävät talteen (useimmat kamerat yhteensopivia MicroSD-muistikortin kanssa)
- Pikakameran hinta (uutena n. 80–160 €)
- Pikakameran akun kesto (yhdellä latauksella n. 10–100 kuvaa riippuen printteristä, kytke varavirtalähteeseen)
- Pikafilmin riittävyys (yksi kasetti sisältää yleensä vain 10 kpl kuvapapereita, eli jonkun pitää vaihtaa filmikasetti edellisen loppuessa)
- Valokuvapaperi kallista (n. 0,60–1,00 € /kuva)
- Vieraat voivat ottaa vain muutamia kuvia, ei uusintaottoja (pikafilmiä tarjotaan usein 1–2 kuvan verran per vieras)

 

Tarvikkeet & hinnat:

Pikakameran osto ~80–150 €

100 kpl tulostettuja kuvia (Canon ZINK valokuvapaperi 5 x 7,5 cm) ~60 €   /
120 kpl tulostettuja kuvia (Kodak Instant Print paperikasetti 5,3 x 8,6 cm) ~60 €    /
100 kpl t
ulostettuja kuvia (Polaroid Zink Photo Paper 5,1 x 7,5 cm) ~90 €

= 140–240 €

 

Valokuvauskopin voi vuokrata photo boothiksi häihin [kuva Jarred Clapperton // Unsplash]

Valokuvauskoppi

Valokuvauskopit ovat aika järeitä, niitä vuokrataan ehkäpä useammin yritystapahtumiin kuin yksityisiin juhliin – mutta jos budjetti ei ole este, niin antaa palaa! Siirrettävä valokuvauskoppi tai -automaatti on kuitenkin se aito ja alkuperäinen photo booth: koppi, jonne mennään sisään, istutaan ja napsitaan (yleensä useampia) kuvia. Itsensä näkee ruudusta ja nykyajan boothit toimivat kätevästi kosketusnäytöllä.

Joidenkin valokuvauskoppien vuokraus on itseasiassa palvelu, johon kuuluu se, että paikan päälle tulee myös henkilökuntaa. Valokuvausautomaatin vuokraus on kallis keissi, mutta lopullinen hinta riippuu siitä, onko kyseessä oikeasti koppi vai pelkkä kamera ja open air -setup sekä siitä kuinka monta tuntia tai päivää koppia vuokrataan.

Lisäksi muutamalta palveluntarjoajalta löytyy Instagram-printteri, joka tulostaa kaikki Instagramiin tai Twitteriin jaetut kuvat, joissa on tietty, ennalta sovittu hashtag. Huomioitavaa: valitse hashtag, jota kukaan muu ei käytä, jotta printteri ei tulosta toisista häistä napsittuja kuvia.

Esimerkkejä vuokrattavista valokuvauskopeista: thephotobooth.fi, partybooth.fiviihdepelit.fi, photobooth.fi, kokemuskauppa.com (instagram-kuvatulostin)

 

Plussat ja miinukset

+ Kuvat mukaan heti
+ Joissakin kopeissa myös mahdollisuus lähettää otetut kuvat automaattisesti sähköpostiin
+ Rajaton määrä tulosteita (tosin joillakin palveluntarjoajilla lisäkaseteista veloitetaan, jos kuvia otetaan todella paljon)
+ Useat valokuvauskopit brändättävissä, kuvaan oma logo / tekstit / värit
– Maksaa maltaita
– Vaatii verkkovirtaa (varmista, että pistorasia tarpeeksi lähellä)
– Kuvia ei voi kehittää jälkikäteen ellei ole sähköpostiin lähetys mahdollisuutta (Instagram-printterin kautta tulostetut kuvat jäävät toki someen talteen)

 

Valokuvauskopin vuokrauksen hintaesimerkkejä:

396 – 992 €  / 4 h

690 – 1 360 €  / 1 vrk

 

 Lisää hyvää luettavaa!Salatehtävät häissä [62 kopioitavaa salatehtävää]


Vältä 5 yleisintä virhettä häiden suunnittelussa


Terveiset hääparille -vieraskirja [printattavat sivupohjat]
Jätä kommentti, olisi ihanaa kuulla sinusta!


Psst... Kommentit tarkistetaan ensin, mutta viestisi julkaistaan pian