Sylinterimaljakot kynttilälyhtyinä


Sylinterimaljakoilla saa aikaiseksi todella upeita kattauksia ja somistuksia, etenkin kun niihin asettelee pilarikynttilät ja yhdistelee tusinoittain erikokoisia maljakoita… Mutta maljakoiden käytössä kannattaa huomioida muutama tärkeä seikka, jotta maljakot säilyvät ehjänä läpi somistusvaiheen sekä käytön jälkeisen puhdistuksen.


Huom! Nämä ohjeet koskevat vain Sominon sylinterimaljakoita, jotka on tarkoitettu kynttilöille ja kestävät lämpölaajenemista. Emme voi suositella niksejä esimerkiksi Ikean Cylinder-maljakoille, sillä ne on tarkoitettu kukkamaljakoiksi emmekä osaa sanoa rikkoutuvatko ne kuumennettaessa.


Sominon lasiset sylinterimaljakot

Lasiset sylintermaljakot sopivat erinomaisesti kynttilälyhdyiksi. Niistä voi luoda kynttilöiden kanssa upeita somisteita esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • sijoittamalla maljakkoon erikokoisia pöytäkynttilöitä
 • lisäämällä pohjalle koristehiekkaa, ja asettelemalla päälle tuikkukynttilät
 • täyttämällä vedellä ja lisäämällä kelluvat kynttilät

 

Meillä on sylinterimaljakoita kolmessa eri koossa ja kutakin yli 30 kpl, joten maljakoita yhdistelemällä saat luotua yli sadan maljakon runsaan ja ylevän kokonaisuuden! Sylinterimaljakkomme soveltuvat kynttilöille erityisen hyvin siksi, että vuokraamamme lasilyhty kestää hyvin lämpöä ja siinä voi huoletta polttaa kynttilää. Sitten niihin tärkeisiin vinkkeihin...

Sylinterimaljakoihin voi laittaa kynttilät, jolloin ne näyttävät upealta kattauksessa

1. Oikeanlainen ja oikean kokoinen kynttilä

Olemme polttaneet moooonia eri pöytäkynttilöitä sylinterimaljakoissa, ja samalla lähes polttaneet päreemme. Sillä osa kynttilöistä sulaa ruman epätasaisesti ja lähes kaikki kynttilät nokeavat lasimaljakon reunat jo muutaman tunnin palamisajan jälkeen. Kynttilän liekki tuo aina ihanaa tunnelmaa, oli sen ympärillä oleva lasi mustunut tai ei – mutta kyllä näky on upeampi, kun lasi pysyy kirkkaana.

Suoraan sanottuna helpoimmalla pääsee, jos maljakoissa käyttää LED-kynttilöitä. Tällöin lasi nokeennu, maljakoita ei juuri tarvitse puhdistaa ja tekokynttilät ovat todella turvallisia.

Erilaisia pilarikynttilöitä sylinterimaljakoissa

Aitojen kynttilöiden osalta kannattaa huomioida...

Kynttilän koko: Sominon maljakko soveltuu pilarikynttilöille, jotka ovat halkaisijaltaan enintään 7 cm. Kynttilän korkeus kannattaa sovittaa niin, että kynttilä on reilusta matalammalla kuin maljakon yläreuna, jotta kynttilän liekki palaa turvallisesti maljakon sisäpuolella. Näin tuulikaan ei pääse sammuttamaan liekkiä niin helposti, jos maljakoita kynttilöineen on tarkoitus käyttää ulkona.

Voit esimerkiksi käyttää 15 cm ja 20 cm korkeiden maljakoiden kanssa n. 10 cm korkeaa kynttilää. Ja suuremman, 26 cm korkean sylinterimaljakon kanssa n. 15 cm korkeaa kynttilää. 

Paloaika: Pilari- tai pöytäkynttilät ovat usein sen verran kookkaita, että ne palavat vähintään 20 h, joka riittää varmasti useimmissa juhlissa. Kellukynttilät sekä lämpökynttilät eli tuikut sen sijaan saattaa palaa vain 4 h. Mieti siis tarkkaan kuinka pitkään kynttilöiden halutaan palavan ja selvitä hankintalistalla olevien kynttilöiden paloaika ennen ostopäätöstä.

Massa: Kynttilöiden vaha on yleensä parafiinia tai steariinia. Emme ole henkilökohtaisesti huomanneet näiden välillä selkeitä eroja, vaan jokaisella kynttilällä tuntuu olevan yksilölliset ominaisuudet massan materiaalista huolimatta. Esimerkiksi kahden eri valmistajan pilarikynttilöiden palaminen ja sulaminen saattaa näyttää erilaiselta, vaikka kynttilät olisivat samanlaista vahaa.

Ominaisuudet: Tuoksukynttilöistä leviää ympärille ihanaa tuoksua... Mutta kun kynttilöitä polttaa useampia, tulee tuoksusta aivan liian voimakas – näitä emme siis missään nimessä suosittele juhlissa käytettäväksi. Olemme myös havainneet, että lähes kaikki kynttilät nokeavat sitä ympäröivän lyhdyn lasiosat. Olemme kuitenkin löytäneet yhden kynttilämerkin, joka ei juuri nokea. Tästä lisää alla. 

 

Sylinterimaljakkoihin sopivia pöytäkynttilöitä

Olemme testanneet mm. seuraavia pilarikynttilöitä:

Flying Tiger Copenhagen
- 7 x 15 cm, 3 €
- 7 x 10 cm, 2 €
- hyvä hinta kokoon nähden
- sulaa tasaisesti, mutta yhtenäisen massan sijasta kerrostumiksi
- vuoden 2020 erän kynttilät eivät nokea

Havi
- 5 x 10 cm, 0,82 € (6 kpl setti 4,90 €)
- todella edullinen, koko tarpeeksi suuri 8 x 15 cm sylinterimaljakkoon
- nokeaa 3 h palamisajan jälkeen

Clas Ohlson
- 6 x 12 cm, 3,49 €
- ei sula tasaisesti, voi näyttää erikoiselta
- nokeaa 3 h palamisajan jälkeen

Prisma
- 7 x 15 cm, 1 € (alennushinta)
- todella edullinen, mutta ei saatavilla enää ainakaan nettikaupassa
- nokeaa 3 h palamisajan jälkeen

  Valkoinen pöytäkynttilä sylinterimaljakkoon

  Edellä mainitut kynttilät palavat kaikki yli 20 h, ja niistä kokoluokassaan halvin on meidän kokemuksemme mukaan myös paras: Meidän kokeiluissamme Tigerin pilarikynttilät eivät noenneet lasia palamisaikanaan ja ne sulivat tasaisesti. Näitä kynttilöitä on ollut saatavilla ainakin vuoden 2020 aikana Flying Tiger Copenhagen -myymälöissä useassa eri värissä. On mahdollista, että myymälöiden valikoima on tämän jälkeen muuttunut, ja emme osaa sanoa nykyisen valikoiman kynttilöiden ominaisuuksista.

   

  2. Älä tiputa kynttilää lasimaljakkoon (pohja särkyy!)

  Ohje pätee mihin tahansa lasilyhtyyn: jos tiputat painavan kynttilän korkealta lyhdyn sisään, voi pohja särkyä. Sen sijaan maljakko kannattaa kipata hieman kallelleen ja liu’uttaa pilarikynttilä pohjalle. Kynttilän saa aseteltua keskeisesti seinämiin nähden maljakkoa hellästi ravistelemalla. 

   

  3. Sytytä kynttilä vasta, kun se on maljakossa

  Tämä liittyy edelliseen kohtaan. Kynttilä tulee sytyttää vasta sitten, kun se on aseteltu maljakkoon. Yleensä näin toimitaan käytännönkin syistä, sillä usein lyhdyt halutaan muiden somisteiden tapaan valmistella ennakkoon. Koska kynttilän voi sytyttää vasta, kun se on jo aseteltu sylinterin pohjalle, tarvitaan sen sytyttämiseen pitkä sytytin. Suosittelemme lämpimästi sähkökäyttöistä USB-ladattavaa sytytintä, kuten tätä Clas Ohlsonin mallia.

   

  4. Älä irrota pohjalle sulanutta kynttilää käsin!

  Pöytäkynttilät alkavat sulaa maljakon pohjalle jo muutamassa tunnissa ja pitkään palaessaan kynttilä leviää koko pohjan laajuudelle. Pohjalle sulaneen kynttilän poistamisessa tulee huomioida tärkeä seikka: Sominon sylinterimaljakot ovat hitusen kapeampia suuaukostaan. Halkaisijan ollessa maljakon suuaukon puolella hieman pienempi kuin pohjalla, mahtuu kynttilä ehkä liikkumaan maljakon sisällä, mutta se ei mahdu aukosta ulos. Ei ainakaan ilman, että lasimaljakko särkyy. Tästä löytyy videotodiste.


  5. Poista pohjalle sulanut kynttilä uunissa

   Tästä päästäänkin siihen, että miten pohjalle sulaneen kynttilän saa sylinterimaljakosta pois? Et ehkä arvaisi, mutta... Uunissa! Suojaa mahdollisimman korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla ja asettele sylinterimaljakot siihen toisistaan irralleen, suuaukko alaspäin. Suojaathan uunipellin huolellisesti – tämä voi olla sotkuista hommaa.

   Laita pelti maljakoiden kera n. 110 asteiseen uuniin. Riippuen kynttilän koosta sekä siitä, kuinka paljon kynttilä on ehtinyt sulaa pohjalle, voi kynttilän pohjasta irtoamisessa kestää n. 10–30 min. Yleensä tässä ajassa kynttilä on lähtenyt sulamaan niin kivasti, että se solahtaa lasimaljakosta helposti ulos.

   Nosta lasimaljakot pois uunista heti, kun kynttilät ovat irronneet pohjasta ja tipahtaneet pellille. Näin pellille sulanutta steariinia on vähemmän ja sitä on helpompi hallita. Anna maljakon jäähtyä uunista nostamisen jälkeen, ennen kuin aloitat tiskauksen.

   Suosittelemme, että pellille laitetaan alkuun sulamaan yhtäaikaisesti enintään neljä maljakkoa kynttilöineen, jotta voit seurata millainen steariinimäärä pellille valuu, ja arvioida, voitko laittaa suuremman määrän maljakoita kerralla uuniin ilman, että steariinilammikko nousee uunipellin reunoille.

   On kätevää, jos käytössä on kaksi peltiä. Kun ensimmäinen tulee uunista, voi maljakoista irrotetun kuuman, nestemäisen kynttilävahan jättää pellille jäähtymään ja kovettumaan ja sillä aikaa laittaa uudet kynttilät sulamaan uuniin toisella pellillä. Pellille kovettuneen steariinin saa helposti leivinpaperista irti ja samaa leivinpaperia voi käyttää useasti uudestaan. Vinkki! Kynttilävaha on usein ihan puhdasta ja sen voi ottaa säästöön ja lahjoittaa jollekin käsityö- tai kynttiläpajalle, jos lähistöltä sattuu löytymään.

   Toinen vaihtoehto on polttaa kynttilät loppuun, jolloin puhdistettavaa on vähemmän. Mutta pilarikynttilöiden paloaikaa on juhlien jälkeenkin yleensä jäljellä vielä kymmeniä tunteja, jopa yli 70 tuntia. Ja jos kynttilöitä aikoo polttaa yötä päivää päästäkseen niistä eroon, joutuu joku kipinävahdiksi – ja vuokrauksen ollessa kyseessä aika voi loppua kesken.

    

   6. Puhdista kuumassa vedessä tiskaamalla

   Vaikka kynttilä lähteekin maljakosta uunilämmityksen jälkeen mukavasti möhkäleenä, jää lasipintaan reilusti steariinin tai parafiinin jäämiä. Maljakon annetaan ensin jäähtyä uunista nostamisen jälkeen, jotta kuuma vesi ei riko lasia. Sitten jäämät kannattaa poistaa käsin kuuman veden avulla ja käyttämällä tiskiainetta sekä tiskiharjaa.

   Huomaathan, että kynttilävaha liukenee kuumaan veteen ja veden mukana se kulkeutuu tiskialtaan putkistoon. Voi siis olla kannattavaa suorittaa pesu esimerkiksi erillisessä vadissa. Älä käytä metallisia työvälineitä maljakon puhdistukseen, sillä lasi naarmuuntuu.

   Poista siis käsin kaikki kynttilävaha, jonka vain saat irti. Maljakot kestävät myös astianpesukoneessa pesun, jossa lasin pinnalle mahdollisesti jäävät pienet rasvamaiset tahrat puhdistuvat täysin. Asettele sylinterimaljakot koneeseen pystyasentoon suuaukko alaspäin ja niin, että ne eivät pääse hankautumaan toisiaan tai muuta kovaa pintaa vasten. Huomaathan kuitenkin, että steariini tai parafiini voi kertyä koneeseen ja suuret määrät tukkia koneen kokonaan – noudata siis omaa harkintaa ja konevalmistajan ohjeita. Tiskatut maljakot kannattaa vielä pyyhkiä nukkaamattomalla liinalla, jolloin pinttyneimmätkin pienet kynttiläjäämät saa viimeistään pois ja lasista tulee kauniin kirkas!

    

   7. Varaa puhdistukseen aikaa

   Emme kaunistele asiaa: maljakoiden pohjalle sulaneen steariinin poistaminen on suuritöinen homma. Riippuen siitä, kuinka monta maljakkoa teillä on käytössä, kannattaa puhdistukseen varata aikaa kokonainen päivä tai parikin. Puhdistus kannattaa myös vastuuttaa jollekin, joka pystyy tosissaan sitoutumaan tehtävään.



   Yhteenveto

   Tarvitset nämä tarvikkeet, kun haluat käyttää sylinterimaljakoita pöytäkynttilöiden kanssa:

   • Eri korkuiset pöytäkynttilät, halkaisija max. 7 cm
   • Pitkä sytytin (esim. Clas Ohlson USB-ladattava sytytin)
   • Leivinpaperia ja patakintaat kynttiläjäämien uunissa sulattamiseen
   • Tiskiainetta ja -harja puhdistukseen
   • Nukkaamaton liina kiillotukseen
   • Aikaa puhdistukseen ja henkilön, joka on omistautunut tehtävälle

    

   Puhdistus

   • Vuoraa uunipelti leivinpaperilla
   • Laita pelti maljakoiden kera n. 110 asteiseen uuniin
   • Odota, että kynttilä tipahtaa maljakon pohjalta pellille, n. 10–30 min
   • Nosta maljakko välittömästi pelliltä, aseta jäähtymään kuumuutta kestävälle pinnalle
   • Maljakon jäähdyttyä, pese kynttilävahan jäänteet kuumalla (ei kuitenkaan kiehuvalla) vedellä
   • Halutessasi viimeistele pesu tiskikoneessa
   • Kiillota nukkaamattomalla liinalla

    



   Lisää hyvää luettavaa!



   Häiden suunnittelun muistilista [ladattava Excel]


   Salatehtävät häissä [62 kopioitavaa salatehtävää]


   Vältä 5 yleisintä virhettä häiden suunnittelussa




   Jätä kommentti, olisi ihanaa kuulla sinusta!


   Psst... Kommentit tarkistetaan ensin, mutta viestisi julkaistaan pian