Vierasblogi: Meidän hääbudjetti + vinkkejä budjetin laatimiseen


Keväällä 2022 häitä juhliva Iia kertoo omasta hääbudjetista ja antaa vinkkejä hääbudjetin laatimiseen!

 

Kun häiden suunnittelu tuli meille ajankohtaiseksi, olimme hyvin tietämättömiä siitä paljonko mikäkin asia oikeasti maksaa. Nyt kun oikeastaan kaikki varaukset on tehty ja vain pienet yksityiskohdat hiomatta, kerron tarkemmin meidän hääbudjetista ja mistä se koostuu.

Meidän häät

Budjetti: 12 500 €
Vierasmäärä: 43
Rennot ravintolahäät Helsingissä

Alkuun mainittakoon, että hääbudjettimme ei sisällä sellaisia kuluja, jotka ovat meille henkilökohtaisia, kuten sormuksia, pukuja, meikkejä ja kampauksia. Myöskään häämatkaa emme sisällytä budjettiin. Hääbudjetista puhuttaessa kannattaakin muistaa, että eri ihmiset laskevat osaksi budjettia hyvin erilaisia asioita. 

Mihin meillä on varaa?

Ihan ensimmäiseksi lähdimme pohtimaan, millainen summa on meille realistinen häihin käytettäväksi. Onko meillä säästöjä, joilla voisimme rahoittaa ainakin osan häistä? Osallistuvatko vanhempamme hääkustannuksiin? Paljonko voimme laittaa joka kuukausi sivuun tuloistamme? Olemmeko halukkaita tai kykeneviä rahoittamaan häämenoja lainalla?

Meille paras tapa maksaa häät oli aloittaa säästäminen hyvissä ajoin etukäteen. Perustimme pari vuotta ennen häitä yhteisen hääsäästötilin, jonne siirrämme molemmat joka kuukausi 300 euroa, plus ison siivun lomarahoistamme. Laskimme, että tuon verran pystymme joka kuukausi laittamaan palkastamme sivuun ilman, että joudumme karsimaan kaikesta muusta mukavasta – emme olisi jaksaneet viettää kahta vuotta ilman mitään harrastuksia ja vapaa-ajan menoja. Mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa, sitä vähemmän jokaisesta palkasta tarvitsee nipistää.

Meidän panostukset ja pihistykset

Yksi tapa pienentää kustannuksia on karsia vieraslistaa. Esimerkiksi meille jokainen kutsuttu vieras kustantaa yli 100 euroa. Hinta koostuu ruoasta, juomista ja venematkoista juhlapaikalle. Ruoka ja juoma ovat helposti isoimmat menoerät häissä, mutta myös pienemmistä puroista voi syntyä iso rahavirta. Meidän budjetista esimerkiksi noin puolet menee ruokaan ja juomaan, ja puolet kaikkeen muuhun, kuten valokuvaajaan, kuljetuksiin ja koristeluihin.

Häihin liitetään usein ajatus panostamisesta ja pihistämisestä. Mekin pohdimme jo hyvissä ajoin etukäteen mistä jutuista olemme valmiita pihistämään, jotta voimme panostaa toisiin, meille tärkeämpiin asioihin. Meille tärkein panostuksen kohde on taitava valokuvaaja. Panostamme myös tunnelmalliseen juhlatilaan, joka vaatii vain vähän koristelua, ja koristeissa kukkiin. Pihistämme painotuotteissa lähettämällä save the date -viestit ja kutsut sähköisesti. Lisäksi valitsimme hääbändiksi taitavan bileduon, joka tulee halvemmaksi kuin täysimittainen bändi, ja sopii mielestämme paremmin meidän pienehköihin juhliin. 

Ravintolahäät vs. oma juhlatila

Alkuun etsimme sellaista juhlapaikkaa, jonne saisi tuoda itse valitsemansa pitopalvelun ja omat juomat. Pyysimme muutamalta eri pitopalvelulta tarjouksen, ja huomasimme, että tarjouksen sisältö oli jokaisella vähän erilainen. Tarjouspyyntöjä läpi käydessä kannattaakin varmistaa, sisältääkö tarjous tarjoiluhenkilökunnan työtunnit, pöytäliinat, lautasliinat, astiavuokran jne. Lisähintaa voi tulla esimerkiksi siitä, jos juhlatilan keittiöstä ei löydy ammattikäyttöistä astianpesukonetta. Mikäli hääkakun tilaa muualta, maksaa sen kuljetus todennäköisesti erikseen. Tämän kaiken lisäksi tulee maksettavaksi juhlapaikan tilavuokra, joka oman kokemuksemme mukaan on pääkaupunkiseudulla helposti 2000 euroa viikonlopulta.

Asiaa pohdittuamme päädyimme lopulta pitämään häämme ravintolassa. Laskimme, että meidän tapauksessamme ravintolahäät tulevat saman hintaisiksi kuin juhlatila omalla pitopalvelulla ja juomilla – tosin ravintolahäissä emme tarjoa alkoholijuomia koko illaksi. Ravintolahäissä alkoholi viekin ison siivun budjetista (mikäli tilassa on A-oikeudet). Valitsemassamme ravintolassa myyntitakuu on 6000 euroa, jonka pitää täyttyä, jotta emme joudu maksamaan erillistä tilavuokraa ravintolan käytöstä – tämä täyttyykin laskelmiemme mukaan helposti ruoilla, juomilla ja iltapalalla. Hintaan sisältyy ruokien ja juomien lisäksi itse tila, tarjoiluhenkilökunta, astiat, pöytäliinat, kangasservetit, pihakalusteet ja äänentoistolaitteet. Meillä häästressi lievittyi melkoisesti kaiken hoituessa ns. saman katon alta. Lisäksi vieraiden on helpompi tulla paikalle, kun juhlapaikka sijaitsee aivan kantakaupungin kupeessa.

Yllättävät pienet kuluerät

Vaikka kaikki olisi kuinka hyvin mietitty, suunniteltu ja budjetoitu etukäteen, tulee (ainakin meille) jatkuvasti mieleen asioita, joita emme ole tajunneet sisällyttää budjettiimme. Meille esimerkiksi selvisi vasta hiljattain, että juhlatilamme on kevätkuukausina viileä, joten lisäsimme budjettiin vilttejä vieraille. Avioehdon rekisteröinti Digi- ja väestötietovirastoon maksaa 55 euroa, mitä emme olleet osanneet ottaa huomioon. Polaroid-vieraskirja vaatii vieraskirjan ja kameran lisäksi filmit, ohjeet, teippiä ja kyniä. Mikäli hääpäivänä sataa, joudumme todennäköisesti ottamaan taksin juhlapaikalle. Mikäli meille tulee vessakori, pitää siihen tietenkin ostaa sisältö… Lista on loputon, ja tällaisiin pieniin extramenoihin kannattaakin varautua.

Hääbudjetti ja häpeä

Kun puheeksi tulee hääbudjetti, herättää se itsessäni häpeän tunteita – häpeän siitä, että käytämme yhteen päivään niin paljon rahaa. Erityisesti puhun rahanmenosta nolostellen heille, jotka eivät ole viettäneet omia häitään, tai edes aio sellaisia järjestää. Pelkään luultavasti ihmettelyä ja kauhistelua siitä, miten paljon kaikki maksaa. Siksi sukellankin mieluiten hääkuplaan esimerkiksi Instagramin häätilien pariin – koen, että muiden hääparien kanssa rahasta keskusteleminen poistaa sen käyttöön liittyvää häpeää. Siksi toivoisin muutenkin avoimempaa keskustelua rahankäytöstä.

Meille häät ovat todella iso investointi. Välillä sitä miettii, mihin muuhun tuon rahasumman voisi käyttää, ja mitä kaikkea muuta sillä saisi. Ajattelen kuitenkin häitä myös sijoituksena. Kuinka usein saamme kaikki läheisemme koolle, ja vielä dokumentoitua tuon yhdessä vietetyn ajan? Olen alkanut ajatella häitä ennen kaikkea juhlana, jonka me järjestämme läheisillemme, ja jonka teemana ja juhlan aiheena on meidän rakkaus. En käytä rahaa omaan prinsessapäivääni, vaan yhdessäoloon läheisten kanssa.

Se, paljonko hääpari haluaa häihinsä investoida, on jokaisen oma asia. Itselleni on tärkeintä, että pystymme rahoittamaan häät ilman pelkoa ja stressiä siitä, miten pärjäämme taloudellisesti. Tässä meillä ovat olleet apuna hintojen vertailu, tarkka säästösuunnitelma ja yksityiskohtaisesti laadittu hääbudjetti.

Omat vinkit budjettiin ja hääsuunnitteluun

  • Löytyykö kotoa jo valmiiksi jotain sellaista, minkä voi tuunata hääkoristeeksi? Esimerkiksi peiliin voi kirjoittaa hääohjelman tai -menun, tai taulukehyksiin laittaa ohjeet Polaroid-kameran käyttöön.
  • Olisiko ystävillä tai tutuilla lainata valosarjoja, lyhtyjä jne., jotta kaikkea ei tarvitsisi ostaa uutena?
  • Hääkirppisryhmät ja koristeiden kierrättäminen. Jos jollain tutullasi on häät ennen sinua, voisiko hän myydä koristeitaan sinulle jälkeenpäin? Tai jos häänne ovat lähekkäin toisiaan, voisiko jotain hankintoja tehdä jo valmiiksi yhdessä?
  • Kaikkea ei voi mitata rahassa. Olisiko ekologisempaa ja stressittömämpää (ja mahdollisesti edullisempaa) vuokrata ja lainata koristeita kuin ostaa niitä itse? Esimerkiksi vihkikaaren vuokraaminen somistevuokraamosta voi tulla halvemmaksi kuin sellaisen ostaminen. Lisäksi et joudu häiden jälkeen hoitamaan kirppiskauppoja, mikä säästää aikaa.
  • Suosittelen kahlaamaan läpi hääblogeja sekä Facebookin hääryhmiä (myös edellisten vuosien, mikäli olet yhtä sekaisin kuin minä :D), niistä löytyy paljon hyviä vinkkejä!
  • Tarkista, missä vaiheessa minkäkin maksun eräpäivä on. Esimerkiksi pitopalvelulaskun eräpäivä voi olla pari viikkoa ennen itse häitä, ja toisaalta osa maksuista erääntyä vasta juhlien jälkeen.
  • Muista laskea vierasmäärään myös hääpari mukaan, ja varmistaa palveluntarjoajilta, miten heidän sopimukseensa kuuluu ruokailu (valokuvaaja, videokuvaaja, bändi jne.)
  • Itselle budjetointiin toimii parhaiten Excel, jossa voi kokeilla, miten kokonaisbudjetti muuttuu, jos vaikka valitseekin kalliimman menupaketin tai kasvattaa vierasmäärää.

Meidän budjetti

Budjettimme tarkentuu vielä, mutta tässä pääpiirteissään:

hääbudjetti


Iian ja Janten sateenkaarevia häitä juhlitaan Helsingissä 21.5.2022.
Häiden järjestelyyn liittyvää höpinää voit seurata Instagramissa @vinostivihille-tilillä.

Kuvaaja Minna Kaita


Lisää hyvää luettavaa!



Kuinka toteuttaa Photo Booth häihin


Sylinterimaljakot kynttilälyhtyinä


Häiden suunnittelun muistilista [ladattava Excel]




Jätä kommentti, olisi ihanaa kuulla sinusta!


Psst... Kommentit tarkistetaan ensin, mutta viestisi julkaistaan pian