Nämä asiat menevät usein pieleen häiden suunnittelussa. Käy tämä lista läpi, niin varmistat, että häihin valmistautuminen ja itse juhla sujuvat varmasti kitkattomammin eikä suuria mokia mm. budjetin osalta tule.
1. Aloitat suunnittelun ennen budjetin laatimista
On melkeinpä taattua, että juhlia suunnitellessa tulee odottamattomia kuluja. Realistisen budjetin laatiminen – ennen kaikkea muuta – on siis erittäin tärkeää. Jos jätät budjetin suunnittelun myöhemmälle, on riski, että saatat ihastua hääpukuun tai juhlapaikkaan huomataksesi, että ne maksavat enemmän kuin mitä budjettisi todellisuudessa sallii. Usein innokkaat häiden suunnittelijat alkavat varaamaan palveluita ja tekemään ostoksia ennen kuin budjettia on ehditty miettimään. Tällöin saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa suurin osa budjetista on kulutettu, eikä kaikkea tarvittavaa ole vielä hankittu. Budjetointi ei ole ehkä romanttisin asia mitä tulevan puolison kanssa voi tehdä, mutta näiden suuntaviivojen asettaminen heti alusta alkaen vähentää teiltä huomattavan määrän huolta ja stressiä tulevaisuudessa.
Kuinka välttää virhe: Laatikaa yhdessä budjetti mahdollisimman pian. Asettakaa menorajat isoimmille investoinneille kuten hääpaikka, catering ja mekko, mutta älkää myöskään unohtako pienempiä kuluja, kuten vieraslahjat ja kutsukorttien postitukset. Kun aloitatte häiden suunnittelun selkeällä budjetilla, teette varmasti myös järkevämpiä päätöksiä hankintojen suhteen.
2. Sinulla ei ole varasuunnitelmaa sadesäälle
Kesähäät eivät automaattisesti takaa kaunista säätä suurelle päivällenne – eikä kauniin hääkampauksen lässähtämiseen vaadita kaatosadetta. Talveenkaan ei tosin voi täysin luottaa: helmikuussa ei välttämättä ole kimaltavia lumikinoksia, vaan taivaalta saattaa tulla räntää. On siis hyvä miettiä varasuunnitelma sadesään yllättäessä.
Kuinka välttää virhe: Jos suunnittelette ulkohäitä tai jos juhlanne ovat edes osittain ulkona, varmistakaa, että teillä on mahdollisuus siirtää juhlat esimerkiksi juhlatelttaan tai kokonaan sisätiloihin. Vaikka juhlanne olisivatkin sisätiloissa, on hyvä myös huomioida siirtymiset tilojen välillä: niitä varten kannattaa hankkia hääparille sateenvarjo.
3. Säästät jättämällä videokuvaajan pois
Jokainen pari haluaa kuvia häistään, mutta kuvat eivät kuitenkaan välitä hään tunnelmaa samalla tavalla kuin video. Video antaa mahdollisuuden kuulla toistenne sanovan "tahdon" sekä lähimmäistenne pitämät puheet, unohtamatta ystävienne kreisiä bailausta tanssilattialla. Palkkaamalla videokuvaajan dokumentoimaan päiväänne, saatte elää ainutlaatuiset muistonne yhä uudelleen vielä vuosia juhlien jälkeenkin.
Kuinka välttää virhe: Varatkaa budjettistanne osa videokuvaajalle alusta alkaen, jotta ette joudu tilanteeseen, jossa videokuvaajan pois jättäminen on ainut tapa saada budjetti aisoihin. Käyttäkää aikaa hyvän ja budjettiinne sopivan kuvaajan etsintään – hyvältä kuvaajalta tulisi saada esimerkkejä aikaisemmista töistä, jotta voitte varmistaa, että kuvaaja pystyy toteuttamaan teille sopivan videon.
4. Vieraita ei ohjeisteta laittamaan puhelimia pois vihkitilaisuudessa
Juuri kun olette sanomassa "tahdon", alkaa yleisön joukosta soimaan Antti Tuiskun Peto on irti. Tästä saattaisi kehkeytyä hauska tarina kerrottavaksi, mutta tuskin naurattaisi tapahtumahetkellä. Soittoäänet ja tekstarien piippaukset pitkin juhlapäivää saattavat viedä tunnelman. Olisi myöskin varmasti toivottavaa saada vihkitilaisuudesta kuvia, jossa vieraat eivät istu käsi ojossa ottamassa kuvia.
Kuinka välttää virhe: Varmista, että vieraat tietävät, että tilaisuus on puhelimeton. Mainitkaa asiasta hääinfossa tai hääsivustollanne, muistuttakaa paikan päällä kookkailla kylteillä ja pyytäkää bestmania tai kaasoa vielä sanomaan asiasta, kun vieraat ovat asettuneet paikoilleen ennen vihkiseremonian alkamista. Jotta häävieraille ei jää huolta siitä, että eivät saa ikuistaa tilaisuutta, kannattaa maininta, että kuvaajan ottamat kuvat tulevat vieraiden nähtäväksi häiden jälkeen.
5. Yrität selvitä kaikesta itse
Jos sinulla on mahdollisuus saada apua läheisiltäsi hääsuunnitteluun – ota se vastaan! Moni yrittää pärjätä tekemällä kaiken itse, mutta kaikkien liikkuvien osien kanssa se käy todennäköisesti liian raskaaksi puhumattakaan siitä, että aika loppuu kesken. Esimerkiksi häitä edeltävänä päivänä on rajallinen aika olla koristelemassa juhlapaikkaa ja hääaamuna olet varmasti itse meikattavana sekä kampauksessa, kun juhlapaikalla pitää tehdä viimesilaus. Myös somisteita ja tarvikkeita tullaan todennäköisesti tarvitsemaan suuri määrä, ja kaikkien metsästys sekä ostaminen on iso duuni.
Kuinka välttää virhe: Delegoi ja käytä kaikkea mahdollista apua hyödyksesi. Kun läheisesi tarjoavat sinulle apuaan, yritä löytää heille sopivia tehtäviä, kuten esimerkiksi osoitteiden kirjoittaminen kutsuihin tai koristeiden etsiminen. Muista myös, että voit helpottaa elämääsi vuokraamalla korttilaatikon, pöytänumerot, karkkibuffet-astiat ja muut somisteet. Kaikki, minkä voi tehdä etukäteen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja loput tehtävät, jotka on pakko tehdä vain päiviä ennen juhlia, kannattaa vastuuttaa apujoukoille selvien ohjeiden kera.
Jätä kommentti, olisi ihanaa kuulla sinusta!